czwartek, 19 listopada 2015

Zdrowotne specjały z własnej kuchni




Kapusta kwaszona
Kapusta kwaszona, kapusta kiszona – rodzaj potrawy lub jeden z jej składników, przygotowywany z szatkowanej kapusty, która poddawana jest kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację. Kiszona kapusta zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, która wzmacnia cały organizm. Dzięki witaminom z grupy B, kapusta dotlenia ciało i co ciekawe, wspomaga wątrobę przeciw szkodliwemu działaniu alkoholu. Witamina E poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Naturalne przeciwutleniacze zawarte w kapuście – karotenoidy i polifenole mają udział w opóźnianiu starzenia się komórek. Bakterie Lactobacillus rozkładają cukry w kwas mlekowy. Wchodzące w skład kapusty kiszonej fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo. Oprócz witamin, kapusta kwaszona zawiera również w swym składzie sole mineralne – wapń, magnez, żelazo i potas.


By otrzymać produkt naturalny bez przyśpieszaczy ( chemicznych, octu i innych nieznanych substancji)  najlepiej zakwaszać kapustę we własnej kuchni. Nie trzeba do tego celu wiele, poza główką kapusty, solą, marchewką i kminkiem w całych ziarnach oraz w początkowym procesie kamiennego naczynia do dokładnego ubicia poszatkowanej kapusty.

Po jednej dobie łączenia produktów przygotowaną do kiszenia mieszankę najlepiej jest przełożyć do pojemnika próżniowego. Dlaczego pojemnik próżniowy? Pozwala na dokładne zakwaszanie wszystkich składników opóźniając znacznie możliwość zepsucia się mieszanki. Po 3 dobach otrzymujemy fantastyczną i smaczną kapustę kiszoną wraz z dobroczynnym sokiem. Otrzymany produkt można poddać miksowaniu by spożywać kompletny przygotowany przez siebie uniwersalny lek nie tylko na oczyszczanie tarczycy ale również całego przewodu pokarmowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz