Kapusta kwaszona
Kapusta
kwaszona, kapusta kiszona – rodzaj potrawy lub jeden z jej składników,
przygotowywany z szatkowanej kapusty, która poddawana jest kiszeniu poprzez
zasolenie i fermentację. Kiszona kapusta zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, która wzmacnia
cały organizm. Dzięki witaminom z grupy B, kapusta dotlenia ciało i co ciekawe, wspomaga wątrobę przeciw szkodliwemu działaniu alkoholu. Witamina E poprawia wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Naturalne przeciwutleniacze
zawarte w kapuście – karotenoidy i polifenole mają udział w opóźnianiu
starzenia się komórek. Bakterie Lactobacillus rozkładają cukry w kwas mlekowy.
Wchodzące w skład kapusty kiszonej fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo.
Oprócz witamin, kapusta
kwaszona zawiera również
w swym składzie sole mineralne – wapń, magnez, żelazo i potas.
By otrzymać produkt naturalny bez
przyśpieszaczy ( chemicznych, octu i innych nieznanych substancji) najlepiej zakwaszać kapustę we własnej
kuchni. Nie trzeba do tego celu wiele, poza główką kapusty, solą, marchewką i
kminkiem w całych ziarnach oraz w początkowym procesie kamiennego naczynia do
dokładnego ubicia poszatkowanej kapusty.
Po jednej dobie łączenia produktów
przygotowaną do kiszenia mieszankę najlepiej jest przełożyć do pojemnika
próżniowego. Dlaczego pojemnik próżniowy? Pozwala na dokładne zakwaszanie
wszystkich składników opóźniając znacznie możliwość zepsucia się mieszanki. Po
3 dobach otrzymujemy fantastyczną i smaczną kapustę kiszoną wraz z dobroczynnym
sokiem. Otrzymany produkt można poddać miksowaniu by spożywać kompletny
przygotowany przez siebie uniwersalny lek nie tylko na oczyszczanie tarczycy
ale również całego przewodu pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz